La interacció de dispositius mèdics pot distorsionar la precisió o, fins i tot, impossibilitar la realització de la prova d’imatge
- Vàlvules, neuroestimuladors, implants coclears o marcapassos són només alguns dels dispositius que poden condicionar la realització d’una exploració diagnòstica
- El servei de Física Mèdica d’Ascires desenvolupa una plataforma i un protocol específics per contribuir a fer que aquests dispositius no siguin una barrera davant d’una ressonància magnètica
- El Congrés de la Sociedad Española de Física Médica ha estat el fòrum on s’ha presentat el treball realitzat fins ara, que inclou més de 850 casos complexos
Barcelona, 4 d’octubre de 2023.- Implants coclears per a persones amb problemes d’audició, marcapassos i pròtesis cardíaques, vàlvules de derivació o neuroestimuladors allotjats al cervell, expansors mamaris… L’avenç de la medicina fa que cada vegada més persones convisquin amb dispositius electrònics o implants metàl·lics que de vegades són vitals i, altres vegades, contribueixen a millorar-ne la qualitat de vida.
La presència d’aquests dispositius, però, pot condicionar la realització de proves mèdiques com ara la ressonància magnètica, una exploració clau per al diagnòstic precís i el seguiment de moltes patologies.
Amb l’objectiu de minimitzar els casos d’incompatibilitat tecnològica, i fer la ressonància magnètica accessible a pacients portadors de tota mena de dispositius, Ascires Grupo Biomédico, del qual forma part l’equip mèdic català Cetir, ha desenvolupat un protocol que estableix la viabilitat de la prova en cada cas segons l’especificitat del dispositiu/pròtesi, la zona d’examen i el pacient.
Més de 850 casos complexos
Amb més de 850 estudis complexos de compatibilitat elaborats fins ara, el protocol ha estat presentat aquest any al 8è Congrés Conjunt de la Sociedad Española de Física Médica i la Sociedad Española de Protección Radiológica.
Davant de cada cas nou, l’equip de Física Mèdica, en col·laboració amb els professionals implicats en el procés (radiòlegs/òlogues, especialistes de diferents disciplines, tècnics de Radiodiagnòstic i Medicina Nuclear (TSIDMN), professionals del Centre d’Atenció al Pacient Ascires, etc.), analitza i avalua la viabilitat de l’examen diagnòstic requerit.
La varietat de casos és molt àmplia, tant pel que fa als pacients (edat, patologia i historial clínic), com als mateixos dispositius. “Fins ara, hem estudiat més de 30 categories de dispositius o implants metàl·lics i, de cadascun, n’hi ha diverses marques i models. El nostre propòsit és garantir la seguretat necessària per fer la prova de ressonància magnètica (RM) amb la precisió requerida per l’especialista d’imatge”, explica Luis Brualla, responsable de l’àrea de Física Mèdica d’Ascires.
Cada cop que s’activa el protocol, Física Mèdica recopila tota la informació necessària per dur a terme l’estudi de seguretat (des de dades clíniques rellevants sobre el pacient fins a manuals tècnics sobre el dispositiu electrònic).
Després de recopilar tota la informació i de la intervenció dels diferents especialistes implicats, se n’elabora un informe intern. El document detalla si el resultat és segur (l’exploració es pot fer sense cap consideració particular), no segur (hi ha una incompatibilitat entre el dispositiu i la RM que fan que aquesta no sigui segura per al pacient, per la qual cosa l’exploració no es pot dur a terme) o condicional (la prova s’ha de fer complint una sèrie de condicions).
«En la majoria dels casos aconseguim realitzar la prova, però sota condicionants específics detallats a l’informe, que s’han de complir des que se cita el pacient fins a la preparació i realització de l’examen», exposa Beatriz Chover, física mèdica d’Ascires. Amb això, l’equip de Radiodiagnòstic podrà fer l’exploració amb plena tranquil·litat per al pacient.
Amb més de 550.000 pacients atesos a l’any, Ascires és pioner en Diagnòstic per Imatge (va introduir la primera ressonància magnètica a Espanya, fa just 40 anys) i treballa amb l’última tecnologia mèdica. «La creació d’una plataforma d’aquest tipus, que reforcem amb casos nous cada dia, només és possible quan es desenvolupa un volum important d’activitat en Imatge Diagnòstica, cosa que ens permet afrontar casos cada cop més complexos», subratlla Brualla.
Sobre Cetir Ascires
L’equip mèdic català Cetir forma part del grup biomèdic Ascires. D’arrels mediterrànies, per tecnologia, aquest grup és pioner a Espanya tant en Diagnòstic per Imatge com en Medicina Nuclear i Genètica Mèdica.
Amb una trajectòria de més de 60 anys, centra la seva activitat en el diagnòstic de precisió i el tractament, i reinverteix anualment una mitjana del 15% dels beneficis en R+D+i. Una reinversió que li permet la constant incorporació de l’última tecnologia i software mèdic.