L’objectiu és evitar que el pacient se sotmeti a la biòpsia convencional de fetge, que és invasiva i pot causar complicacions
- L’eina, que rep el nom d’HepaTools, funciona mitjançant una prova d’imatge mèdica, no invasiva i indolora per al pacien
- Acumulació de greix, inflamació o fibrosi són indicadors de patologia hepàtica que ara es poden valorar a partir de biomarcadors de ressonància magnètica (RM)
- L’equip mèdic és un dels pioners a Catalunya en l’ús de l’elastografia de RM, una tècnica innovadora per a mesurar la rigidesa del teixit hepàtic i detectar la fibrosi de manera precoç
Barcelona, 25 de maig de 2023.- Diagnosticar la patologia hepàtica sense necessitat de biopsiar el pacient, sinó per mitjà d’uns biomarcadors d’imatge que equivalen a una biòpsia virtual del fetge. Aquest és l’objectiu d’HepaTools, una eina desenvolupada per Ascires Grupo Biomédico.
L’acumulació de greix, inflamació, fibrosi o sobrecàrrega de ferro al fetge són indicadors vinculats a certes patologies hepàtiques. Valorar-ne els nivells és clau per al diagnòstic precoç o per al control de malalties com el fetge gras no alcohòlic i determinats trastorns metabòlics o autoimmunitaris, entre d’altres. La biòpsia convencional és la prova de referència per estudiar aquests paràmetres, però és una tècnica invasiva, requereix ingrés hospitalari i pot generar complicacions.
Precisament per evitar aquest procediment, el departament d’R+D+I d’Ascires (AsciresLab) ha desenvolupat una sèrie de biomarcadors que permeten analitzar aquests valors a partir d’una prova d’imatge no invasiva i indolora per al pacient. L’estudi es fa a partir de seqüències avançades de ressonància magnètica (RM), a la qual s’incorpora una tècnica innovadora, l’elastografia.
Pioners en l’ús de l’elastografia de RM
Cetir Ascires ha estat un dels pioners en la introducció d’aquesta tècnica a Catalunya; un equipament que imprimeix vibracions de baixa intensitat a l’abdomen. Amb l’elastografia generem un mapa visual del fetge que ens permet conèixer el grau de rigidesa d’aquest òrgan. “A partir d’aquesta informació podem establir si el fetge del pacient està en un nivell normal, si està inflamat o si té fibrosi o cirrosi”, explica Pilar Castellote, enginyera biomèdica d’Ascires que ha participat en el projecte.
La valoració d’aquests paràmetres és essencial per detectar de manera precoç una patologia hepàtica. Per exemple, l’acumulació anormal de greix al fetge, que es dona quan es concentra més d’un 5-6% de greix en aquest òrgan. Es tracta d’una malaltia que pot avançar silenciosament perquè no presenta símptomes. Si no és diagnosticada i tractada correctament, pot provocar inflamació i dany cel·lular (esteatosi hepàtica). Un percentatge de pacients amb aquesta patologia acabarà patint fibrosi i, en els casos més greus, cirrosi, un procés ja irreversible.
Segons alerta l’Asociación Española para el Estudio del Hígado (AEEH), el 25% de la població espanyola més gran de 15 anys presenta esteatosi hepàtica, variant de la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Entre els especialistes, preocupa l’efecte que té la ingesta de menjar ràpid i productes processats en el desenvolupament de la malaltia hepàtica. De fet, segons l’AEEH, el fetge gras no alcohòlic provocat per l’abús del menjar ràpid i el sedentarisme ja és la principal causa de cirrosi al nostre país, per davant de l’alcohol.
Avantatges de la biòpsia virtual
El fetge és l’òrgan més gran del nostre cos i és relativament mòbil, cosa que complica la localització de lesions. “La biòpsia convencional es fa a través de la inserció d’una agulla per extreure una mostra de teixit hepàtic i no està exempta de riscos. Per això, una eina com HepaTools suposa un clar avantatge per al pacient, però també per a l’especialista mèdic. De fet, la valoració dels paràmetres s’obté de manera quantitativa i objectiva per a tot el fetge –i no només per a una petita mostra de teixit, com passa a la biòpsia convencional–, cosa que permet localitzar amb més exactitud el possible dany hepàtic”, apunta José Manuel Santabárbara, enginyer coordinador d’AsciresLab.
Els responsables del projecte ja han publicat la determinació de biomarcadors d’imatge, base d’HepaTools, a la revista internacional Diagnostics. Així, a partir de quatre seqüències avançades de ressonància magnètica multiparamètrica es valora la fibrosi, l’acumulació de greix i la sobrecàrrega de ferro al fetge.
La definició d’aquests biomarcadors suposa la validació preclínica de l’eina HepaTools. El projecte segueix ara a la fase de validació clínica amb pacients diagnosticats amb fetge gras no alcohòlic, que Ascires desenvolupa en col·laboració amb l’Instituto de Investigación Sanitaria (INCLIVA). “El nostre objectiu és generar un algorisme informàtic que, amb els biomarcadors que hem definit i una sèrie de dades del pacient, contribueixi a establir un diagnòstic precís de la malaltia hepàtica”, detalla José Manuel Santabárbara.
Sobre Cetir Ascires
L’equip mèdic català Cetir forma part del grup biomèdic Ascires. D’arrels mediterrànies, per tecnologia aquest grup és pioner a Espanya tant en Diagnòstic per Imatge com en Medicina Nuclear i Genètica Mèdica.
Amb una trajectòria de més de 60 anys, centra la seva activitat en el diagnòstic de precisió i el tractament, i anualment reinverteix una mitjana del 15% dels beneficis en R+D+I. Una reinversió que li permet la constant incorporació de l’última tecnologia i de programari mèdic.